El Festival

Del 27 de setembre al 20 d'octubre de 2024 tindrà lloc el XII FESTIVAL VALENCIRC.


Per aquesta dotzena edició, el festival projecta un fort increment pel que fa al seu volum, tant pel número d’activitats (més de 50 sumant exhibicions i activitats paral·leles), com per la diversitat d’espais, accions i col·lectius involucrats.

D’una banda, volem acollir l’explosió de creació i producció que el circ valencià està experimentant als últims anys, donant dos actuacions a molts dels espectacles programats, jugant la diversitat dels nostres espais: Jardins de Palau, Paiporta, Alboraia, Biblioteques de València, La Nau de la Universitat, CC Nau Ribes 3 i Teatre El Musical.

Encara que la representació de companyies de fora de la Comunitat Valenciana és major que altres anys, s’ha tornat a fer un esforç per a programar quasi tota la producció professional de circ autòctona. La seua identitat és que ValenCirc siga la casa i l’aparador del circ valencià. Més de la meitat de les actuacions i del pressupost destinat a programació son de companyies valencianes.

Aquest any hem volgut aprofitar aquesta posició per invitar a distints programadors de l’estat espanyol i d’altres països, a fi d’afavorir el desenvolupament del circ valencià.

Donada la seua amplària i diversitat en quant a dies, horaris, espais i quantitat d’espectacles sencers programats, el festival fa una programació eclèctica on tot té el seu lloc. Espectacles per a públic infantil, familiar, tots els públics i adults. Espectacles d’una línia més contemporània i més clàssica. Mostrem totes les disciplines de circ: aeris, malabars, acrobàcies, equilibris i clown. Espectacles de sala i carrer. Espectacles unipersonals, de mitjà i de gran format.

La qualitat està present en cadascuna de les propostes, de vegades acreditada amb companyies premiades com ara ALBA SARRAUTE & LES OFÈLIES, LA TRÓCOLA, TIMBIRIQUI PRODUCCIONES
Per a que el públic no siga un mer espectador, hem programat activitats participatives, com els 6 TALLERS DE CIRC INCLUSIU. S’ha programat fins a 6 tallers dirigits a tots els públics d’iniciació, fets per gaudir del circ d’un mode participatiu. A aquests tallers es sumen professors que son participants amb diversitat funcional intel·lectual dels projectes de Circ Social de la companyia Sargantana Circ Inclusiu, organitzadora del festival. D’aquesta banda es fa una inversió dels rols, sent les persones amb diversitat funcional els que ensenyen a la resta, visibilitzant les seues capacitats.

A més, hi ha programada també una Gala amb l’Associació Valenciana de Circ, l’entitat de la que ha eixit més de la meitat de tot el circ valencià de la nostra generació. D’aquesta manera es formalitza el vincle entre l’entitat i el festival, i es recolza a la institució degana de la Comunitat Valenciana, al mateix temps que es dona veu a una amalgama d’artistes joves i veterans.

Quasi totes les activitats són gratuïtes, a l'aire lliure, reivindicant l'espai públic per a l'exhibició d'espectacles i altres manifestacions culturals.

Salut, i molt Circ.


Història

El Festival ValenCirc, organitzat per la companyia SARGANTANA CIRC INCLUSIU, sorgeix en 2013 amb la voluntat d'oferir una programació al voltant del Nou Circ a la ciutat de València. Portem 10 edicions, en 2023 serà l'onzena.

​Des del seu inici el nostre festival s'ha caracteritzat pel treball en xarxa amb altres entitats i esdeveniments, amb les quals hem anat creixent:

​- D'aquesta manera, de 2013 a 2022 col·laborem amb l'Associació de Veïns Patraix, emmarcant les nostres actuacions en les seues Festes Populars;

​- De 2015 a 2022 afegim la col·laboració amb el Festival Mostra Viva del Mediterrani, situant les nostres actuacions als Jardins del Palau.

​- En 2016 col·laborem amb el Campionat Estatal de Futbol Sala per a persones amb Diversitat Funcional; en 2017 col·laborem amb les Festes del Barri de Camañes de la Torre.

- Des de 2021 afegim la col·laboració amb els municipis de Paiporta i Alboraia.

- Des de 2021 col·laborem amb les Biblioteques de València, programant espectacles infantils.

- Des de 2022 comptem amb el suport de la Universitat de València, programant CIRCONVIVENTS a la Nau.

- També hem comptat amb la col·laboració del Centre del Carme Cultura Contemporània, i el Centre Cultural Octubre, en 2021.

Les activitats són en obert i gratuïtes, reivindicant l'espai públic per a l'exhibició d'espectacles i altres manifestacions culturals.

Línia artística

El festival està centrat en espectacles per a tots els públics de nou Circ. Fugim del clixé del Circ Tradicional i intentem acostar al públic general propostes escèniques actuals i pròximes. En l'edició de 2018 vam apostar per obrir noves línies artístiques, amb propostes principalment infantils, espectacles de tall més adult, itinerants, foc, programació nocturna, etc. i volem continuar mantenint aquesta diversitat artística per a oferir un festival plural, dinàmic i de qualitat. A més, incloem tallers de circ per a tota la família. El nostre objectiu és mostrar espectacles que puguen interessar a públics de totes les edats i perfils. Busquem l'equilibri entre la connexió amb un públic majoritari al qual mostrar un espectacle amb valor cultural i artístic.

​Busquem espectacles amb un contingut tècnic eminentment circense, que és el nostre principal valor, contaminant-nos d'altres disciplines i arts confrontants com el Clown, el Teatre de Carrer, la Dansa, el Teatre, la Màgia o la Música en Directe.

Activitats paralel·les

Encara que el centre del Festival és l'Exhibició d'espectacles, tenim arrelades altres activitats perifèriques entorn al Circ.

Una d'elles és el Circ Social, que està en l'ADN de la companyia. A través del Circ treballem amb entitats centrades en els joves en risc d'exclusió social (Iniciatives Solidàries, Missatgers de la Pau, Centre de Dia de la Malva-rosa, Fundació Adsis-Taleia), persones amb addicció (Proyecto Hombre), xiquetes i xiquets amb necessitats especials (Fundación Mira'm, CEE Rosa Llácer) i Persones amb Diversitat Funcional (Bonagent, Alter Valencia, Proyecto Empar, La Nostra Casa, COM Isabel de Villena, COM Juan de Garay, Asprona, ACOVA). En el nostre festival sempre fem tallers de Circ Social i exhibim espectacles integrats per artistes dels nostres projectes amb joves i persones amb diversitat.

​Una altra de les activitats pròpies del Festival són els Intercanvis Juvenils Europeus. Hem rebut grups de joves d'Edimburg, Setúbal i Nàpols, i tots els anys ens presenten els seus espectacles.

​Els tallers de Circ en família, dirigits a xiquets, adults i persones amb diversitat funcional, són una altra de les activitats que han estat presents en totes les nostres edicions.

El nostre públic

El gran valor que té el nostre festival és el volum d'espectadors que genera.

​La col·laboració que hem realitzat amb les diferents entitats i esdeveniments amb els quals treballem en Xarxa amb el nostre festival ha fet que tradicionalment i sense tot just esforç (ni de temps ni de diners) hàgem comptat amb una afluència massiva per part del públic als nostres espectacles.

​La popularitat del Circ, la seua capacitat per a arribar a una àmplia capa de la població i per a atraure nous públics, connectant amb població no habituada a consumir Cultura ni Arts Escèniques, han sigut claus també per a aquest èxit.

crossmenuchevron-up-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram